Vandaag is echt zo’n saaie regenachtige dag en wat ik dan altijd graag doe is het huis lekker laten ruiken. Er zijn zoveel geuren voor in huis, maar uiteraard doe ik dat met onze eigen huisgemaakte waxmelts. Afhankelijk van mijn bui en activiteit kies ik een geur. Omdat dat voor mij een soort gewoonte is om af en toe een lekker geur in huis te brengen, dacht ik dat iedereen wel wist wat een waxmelt is. Totdat ik erachter kwam dat niet iedereen weet wat waxmelts zijn… Dus toen dacht ik, daar moet ik even een blogje over schrijven…
Want wat zijn waxmelts nou?
Waxmelts zijn een soort kleine geurkaarsjes, maar dan zonder lont. En nu hoor ik je denken “hoe brandt dat kaarsje dan?” Dat ga ik je zo goed mogelijk proberen uit te leggen…
Een waxmelt is een klein blokje wax met daarin geurolie verwerkt. Dat blokje kan in allerlei kleuren, geuren en vormen gemaakt worden. De waxmelt leg je in het kommetje van de brander en onder dat kommetje brand je een waxinelichtje. Het waxinelichtje verwarmt de wax, waardoor de wax smelt en daardoor een heerlijke geur zal verspreiden door de ruimte.
In tegenstelling tot geuroliën kunnen waxmelts niet droogbranden of verdampen. Een veel voorkomende fout is dat men wacht tot het kommetje van de geurbrander helemaal leeg verdampt, maar dat gaat niet gebeuren. Een waxmelt is op zodra alle geur verdampt is, dat is na zo’n 4-6uur. De geur is dan verdwenen, maar de wax ligt nog in je brander. Als je dan opnieuw de wax gaat verwarmen krijg je een niet zo aangename muffe, vettige lucht. Gebruik een waxmelt dus 1 of 2 x afhankelijk van hoelang hij heeft “gebrand”.
De waxmeltbrander
Branders zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste branders werken op een waxinelichtje maar je hebt ook elektrische branders. Zelf heb ik er één met een waxinelichtje. De elektrische branders hebben wij ook niet in het assortiment.
Het hangt af van je brander hoe je waxmelt het doet. Bij een hogere brander komt de geur langzaam vrij, waardoor je waxmelt langer zijn geur zal afgeven, maar de geur is dan wel minder intens.
De hoogte van je brander is dus belangrijk voor de brandduur van je waxmelt. Een lage brander wordt heter, omdat het kommetje waarin je de waxmelt plaatst, dichter bij de vlam van je waxinelicht zit. De geur is daardoor intenser, maar ook sneller vervlogen. De geurolie die verwekt is in de wax verdampt dan namelijk sneller. Een hoge brander kan meer branduren geven, maar de geur is dan wel wat zachter/minder intens. Het is maar net wat je voorkeur is.
De brander schoonmaken
Het verwijderen van een waxmelt uit je brander kan nog wel eens een vettige rommel worden. Daarom heb ik een aantal handige tips voor je. Wat ik zelf de handigste manier vind, is direct na het gebruik de wax eruit vegen met een stukje keukenpapier en daarna onder de warme kraan even afspoelen. De brander is dan gelijk klaar voor een nieuwe waxmelt.
Je kunt ook gebruik maken van wattenbollen, bij bijvoorbeeld Kruidvat kan je voor nog geen euro een zak kopen. Je doet 1 of 2 wattenbollen in de nog vloeibare was en ze zuigen heel snel de was op. De brander blijft bijna schoon achter! Het laatste beetje dat achter blijft kan je dan ook met een keukenpapiertje of een vochtig huishouddoekje wegvegen. Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
Als je een geurbrander hebt met een los schaaltje, kan je ook het schaaltje met de wax in de vriezer plaatsen. Als het past kan je ook de gehele brander in de vriezer zetten, mits het materiaal daarvoor geschikt is. Met een elektrische brander kan dat uiteraard niet. De wax krimpt door de kou en is dan heel gemakkelijk uit het schaaltje te wippen met behulp van een aardappelschilmesje. Kijk wel uit met een glazen brander!
Onze waxmelts
Deze maken wij zelf met 100% ecologische sojawas met geurolie en kleurstof. Doordat we de waxmelts maken met sojawas, zal deze minder walmen. Daardoor wordt de geur beter verspreid door de ruimte. De geursterkte en de duur dat de geur vrijkomt is afhankelijk van de volgende factoren:
- De concentratie geurstof in de waxmelt bepaalt heel erg de geurintensiteit.
- Het type theelicht wat gebruikt wordt kan van invloed zijn op de geurintensiteit. Een 4 uurs theelicht geeft meer warmte af dan een 6 of 8 uurs theelicht, en daardoor zal de geurstof eerder verdampen, waardoor de geur intenser wordt.
- De ruimte tussen de vlam van het theelicht en de onderkant van het kommetje is van invloed op de duur van de waxmelts. Hoe hoger deze afstand is hoe langer de geurintensiteit zal zijn.
Wij verpakken onze waxmelts in gerecyclede plasticcupjes (ze lijken op de sambal bakjes die je meekrijgt bij als je Chinees besteld) zodat de waxmelts per stuk verpakt zijn en niet kunnen gaan lekken. Het kan zijn dat je ze op een plek bewaart waar onbewust misschien lekker de zon op schijnt. Dan kan de wax ook een beetje gaan smelten en als je ze dan los bewaart kan dat een vieze kliederboel worden.
Onze geuren
We hebben zo uit mijn hoofd 29 geuren voor in huis in ons assortiment, dus er is voor ieder wel wat wils… Op zo’n regenachtige dag als vandaag dan brandt ik zelf altijd graag Crisp Apple Candy of Kaneel. Vandaag heb ik kaneel in het kommetje gelegd, het voelt namelijk al echt als herfst.
In de zomer brand ik vaak Citronella omdat het én lekker fris ruikt en ook nog eens helpt tegen die nare muggen. Pink champagne vind ik ook fijn in de zomer en mijn zoontje is gek op Bubblegum. Als je van zoet houdt dan is Bubblegum een aanrader, persoonlijk vind ik ‘m iets te zoet… Het branden van de waxmelt geeft echt een heerlijke geur in huis.
Tot slot
Combineer de waxmelts met andere kaarsen op een dienblad en creëer zo een sfeervol stuk op je tafel of op de kast. Ikzelf heb de brander op mijn bijzettafeltje naast de bank staan. Ik brandt niet elke dag een waxmelt, alleen als ik daar behoefte aan heb en ik weet dat ik een rustige dag heb en veel thuis ben.
Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is, maar mocht je nog vragen hebben over de waxmelts dan hoor ik dat graag! Heb je zelf nog tips en tricks dan mag je die uiteraard ook delen.
Wat leuk dat je de waxmelts zelf maakt! Ik heb het wel eens geprobeerd maar was niet weg van de bestaande geuren. Misschien ook eens proberen
Je kan eens tussen de geuren kijken of er iets tussen staat wat je aanspreekt en die bestellen… of het proefpakket, dan heb je alle geuren en kan je van alles uitproberen voordat je ze zelf maakt.
Een lekkere geur in huis vind ik geweldig. Ik gebruik meestal in de herfst etherische oliën die ook helpen tegen kleine kwaaltjes
Wat een duidelijke en inspirerende uitleg.
Dank je!
Wat leuk dat je ze zelf maakt. Ik koop ze liever kant en klaar zodat ik er gelijk van kan genieten. Altijd fijn als het huis lekker ruikt.
Dat kan dus bij mij… linkjes staan in de tekst 😉
Goede geuren in huis zijn voor mij erg belangrijk. Regelmatig steek ik in een wierook stokje of geurkaars aan. Lekker de ramen wagenwijd open zetten in de nachten helpt ook ook erg!
IK heb een brander maar die gebruik ik bijna nooit omdat ik die melts vaak duur vind. Ik heb er nooit zelfs aan gedacht om ze zelf te maken. Hartstikke leuk!
Inderdaad, wist ik niet echt wat waxmelts waren. Ik had wel een vermoeden, maar daar hield het bij op.
ik hoop dat mijn uitleg duidelijk was 🙂
Ik gebruik momenteel geurkaarzen sinds mijn wax houder kapot is gesprongen door de hitte
oh jee, dat heb ik nog niet eerder gehoord.. was het een glazen houder?
Ik gebruik geurkaarsen. Wel een tof idee om eens te proberen
Je kan bij ons een proefpakket bestellen… kan je alle geuren uitproberen 😉
Wat een goede uitleg. En alle vragen die er in me opkwamen, werden gaandeweg je blog al beantwoord!
Je waxmelts klinken heerlijk!